Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου Close minicart icon Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Αναζήτηση Close search

Τι ρίχνει άμεσα τα Ζάχαρο!

Τι ρίχνει άμεσα τα Ζάχαρο!

Ρυθμίζοντας τα Επίπεδα Ζαχάρου

Η γλυκόζη στο αίμα μας, γνωστή και ως ζάχαρο, υπόκειται σε συνεχείς διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε δυσάρεστα συμπτώματα και επιπλοκές. Τόσο τα πολύ χαμηλά όσο και τα πολύ υψηλά επίπεδα γλυκόζης μπορούν να είναι επικίνδυνα για την υγεία, γι' αυτό είναι σημαντικό να διατηρούνται στο επιθυμητό εύρος για τον καθένα.

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, ή υπεργλυκαιμία, σχετίζεται με την εμφάνιση διαβήτη, μία πολύ κοινή πάθηση που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να προληφθεί.

Αναφερόμενοι σε υγιείς ενήλικες, τα επίπεδα σακχάρου νηστείας θα πρέπει να κυμαίνονται εντός του εύρους 72-99 mg/dL, ενώ η μεταγευματική γλυκόζη ιδανικά δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 140 mg/dL.

Γενικά, προγευματικά επίπεδα ζαχάρου εντός του εύρους 80-130 mg/dL δεν είναι ανησυχητικά για την υγεία, ενώ οι τιμές τόσο κάτω από 70 mg/dL (υπογλυκαιμία) όσο και άνω του 140 mg/dL (υπεργλυκαιμία) χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, όπως και οι μεταγευματικές τιμές άνω του 180 mg/dL.

Τιμές από 240 mg/dL και άνω είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή και απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση.

Συμπτώματα Υπεργλυκαιμίας

Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να οφείλονται σε πλήθος παραγόντων, όπως η διατροφή, η καθιστική ζωή, το έντονο στρες, η λήψη φαρμάκων, η παρουσία λοίμωξης ή πυρετού, αλλά και η ανεπάρκεια σε ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη είναι μία απαραίτητη ορμόνη που βοηθά στην αξιοποίηση της γλυκόζης και τη ρύθμιση των επιπέδων της στο αίμα. Τόσο η έλλειψη ινσουλίνης όσο και η αντίσταση σε αυτήν αποτελούν αιτίες υπεργλυκαιμίας.

Οι υπεργλυκαιμίες συνοδεύονται συνήθως από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Πολυδιψία & Ξηροστομία: Αίσθημα δίψας και ξηρότητα του στόματος.
 • Αίσθημα Κόπωσης: Αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης.
 • Πολυουρία: Συχνή ανάγκη για ούρηση.
 • Ατονία: Μειωμένη ενεργητικότητα ή αδυναμία.
 • Πονοκέφαλος: Πονοκέφαλος και αίσθημα δυσφορίας.
 • Θολή Όραση: Δυσκολία στην εστίαση και θολή όραση.
 • Κοιλιακό Άλγος: Άλγος ή αίσθημα δυσφορίας στην περιοχή του στομάχου.
 • Μειωμένη Όρεξη: Απώλεια ή μειωμένη όρεξη για φαγητό.

Τι Ρίχνει Άμεσα το Ζάχαρο;

Η γλυκόζη στο αίμα μπορεί να είναι υπερβολική και η ανάγκη για γρήγορη μείωση είναι επιτακτική. Εκτός από τα φάρμακα και την ένεση Ινσουλίνης, υπάρχουν φυσικές μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν άμεσα:

 • Φυσική Δραστηριότητα: Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ταχεία μείωση του ζαχάρου, καθώς η μυϊκή δραστηριότητα καίει γρήγορα την παρούσα γλυκόζη.
 • Ενυδάτωση: Η κατανάλωση νερού βοηθά στην αποβολή της περίσσειας γλυκόζης μέσω των ούρων, βοηθώντας στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα.
 • Κατάλληλη Διατροφή: Η επιλογή υγιών τροφών χαμηλών σε γλυκαίμικο δείκτη, όπως λαχανικά, φρούτα και ολικά δημητριακά, βοηθά στη σταθεροποίηση της γλυκόζης.
 • Περιορισμός Γλυκαντικών: Η αποφυγή γλυκών τροφών και ποτών βοηθάει στην αποφυγή αιφνίδιων αυξήσεων της γλυκόζης στο αίμα.

Τι Επηρεάζει Άμεσα τα Επίπεδα Ζαχάρου στο Αίμα: Τροφές και Διαχείριση των Φυσιολογικών Επιπέδων Σακχάρου

Ορισμένες φορές, η διατροφή μπορεί να λειτουργήσει σαν φάρμακο. Ο τρόπος που τρώμε μπορεί να έχει άμεση επίδραση στα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα. Το πράσινο τσάι, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη ρύθμιση της γλυκόζης, ενώ η κατανάλωση ξυδιού με τα γεύματα μπορεί να καθυστερήσει την απορρόφηση των σακχάρων από τον οργανισμό.

Ωστόσο, υπάρχουν και τρόφιμα που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου, ιδίως αν καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες, όπως γλυκά φρούτα και τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επομένως, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τις ατομικές σας ανάγκες και περιορισμούς όταν επιλέγετε τις τροφές σας.

Για παράδειγμα, τα γλυκά φρούτα περιέχουν φρουκτόζη, η οποία μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, ειδικά αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Επίσης, τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά, μπορεί να οδηγήσουν σε γρήγορη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Φυσικές Τροφές που Ρυθμίζουν το Σάκχαρο: Μια Εμπειρία στην Επιστημονική Κουζίνα της Διατροφής

Στον αγώνα κατά του διαβήτη, η επιστήμη ανακαλύπτει συνεχώς νέους τρόπους για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Μελέτες δείχνουν ότι η διατροφή μας μπορεί να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη μάχη, με ορισμένες φυσικές τροφές να ξεχωρίζουν για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον έλεγχο του γλυκόζης αίματος. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από αυτές:

Πράσινο τσάι

Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το πράσινο τσάι συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη και ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε επιγαλλοκατεχίνη (EGC), ενεργή μορφή των κατεχινών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μια καθημερινή δόση από 1-2 ποτήρια πράσινου τσαγιού πλούσιου σε κατεχίνες μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική.

Κανέλα

Η κανέλα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να τα ρυθμίζουν καλύτερα. Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 που παίρνουν συμπληρώματα κανέλας έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου το πρωί που ξυπνάνε (σάκχαρο νηστείας). Τα οφέλη της κανέλας οφείλονται πιθανότατα στην κινναμαλδεΰδη, μια από τις ουσίες που περιέχει, η οποία διεγείρει την παραγωγή και δράση της ινσουλίνης.

Ξύδι

Η προσθήκη ξυδιού σε φαγητά πλούσια σε υδατάνθρακες μπορεί να καθυστερήσει την απορρόφηση των σακχάρων από τον οργανισμό. Αυτό συμβαίνει επειδή το ξύδι δεσμεύει ορισμένα πεπτικά ένζυμα που μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξυδιού μπορεί να μειώσει τη γλυκαιμική αντίδραση του οργανισμού.

Πιπέρι καγιέν

Ακόμα και μικρές ποσότητες πιπεριού καγιέν στα φαγητά μας μπορούν να εμποδίσουν την απότομη άνοδο του σακχάρου μετά από γεύμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πιπεριές καγιέν έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου αίματος σε σύγκριση με αυτούς που δεν το κάνουν.

Καρότα

Η κατανάλωση καρότων μπορεί να συνδέεται με μείωση του κινδύνου διαβήτη κατά 27%. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχουν.

Βρώμη

Η βρώμη μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου και καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, ενώ παράλληλα μπορεί να αυξήσει το αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Φασόλια

Τα φασόλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μειώνοντας τον ρυθμό απορρόφησης της γλυκόζης και την άνοδο των επιπέδων σακχάρου μεταγευματικά.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον, αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεΐνης και αποτελούν μια υγιεινή εναλλακτική στο κόκκινο κρέας.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα περιέχουν "καλά" λιπαρά, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά συστατικά, ενώ έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η τακτική κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης και βελτίωση των τιμών γλυκόζης νηστείας.

Μούρα

Τα μούρα, όπως τα μύρτιλα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυσική βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικές ενώσεις, βοηθώντας στην προστασία της όρασης, την άμυνα του οργανισμού και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Κριθάρι, σπόροι και δημητριακά ολικής άλεσης

Οι σπόροι και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι φορτωμένα με αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να συμβάλει στον μεταβολισμό των λιπιδίων, τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Ο ρόλος της άσκησης

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι βασικό συστατικό για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η άσκηση μπορεί:

 • Αυξήστε την ευαισθησία στην ινσουλίνη, επιτρέποντας στα κύτταρα να χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά το σάκχαρο του αίματος.
 • Βοηθήσετε στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη και βελτιώνοντας τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
 • Γίνετε μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής που υποστηρίζει τη συνολική ευεξία και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Η ενσωμάτωση αερόβιων ασκήσεων και ασκήσεων ενδυνάμωσης μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στη διαχείριση του ζαχάρου.

Φυτικά συμπληρώματα

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να σκεφτούν τη χρήση φυτικών συμπληρωμάτων για να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους. Αν και ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχουν θετική επίδραση, απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για την υποστήριξη αυτών των ισχυρισμών. Επιπλέον, ορισμένα βότανα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα και να οδηγήσουν σε παρενέργειες. Ως εκ τούτου, ένα άτομο θα πρέπει να συζητήσει τυχόν συμπληρώματα με έναν γιατρό πριν τα πάρει.

Διαχείριση άγχους και ύπνος

Τόσο το άγχος όσο και ο ύπνος έχουν σημαντικές επιπτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Δείτε πώς μπορείτε να τα διαχειριστείτε:

 • Διαχειριστείτε το άγχος: Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που μειώνουν το στρες, όπως γιόγκα, διαλογισμός ή ασκήσεις βαθιάς αναπνοής.
 • Τακτικά πρότυπα ύπνου: Στοχεύστε σε 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου τη νύχτα. Καθιερώστε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου.
 • Κατανοήστε τον αντίκτυπο του κακού ύπνου: Αναγνωρίστε ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.