Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου Close minicart icon Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Αναζήτηση Close search

Κολικοί βρεφών: τι είναι & πως μπορούμε να τα βοηθήσουμε;

Κολικοί βρεφών: τι είναι & πως μπορούμε να τα βοηθήσουμε;

Πρόκειται για μια παροδική διαταραχή που εμφανίζεται στο 30% των μωρών. Εμφανίζονται από τις πρώτες βδομάδες της ζωής τους και υποχωρούν μετά από τον τρίτο μήνα.


Τα αίτια που προκαλούν τους κολικούς δεν είναι πλήρως κατανοητά, ωστόσο όμως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνισή τους. Κάποιοι από αυτούς είναι η υπερσίτιση του βρέφους και η κατάποση αέρα κατά το γεύμα. Αν το μωρό δε ρευτεί, η κοιλίτσα του μαζεύει αέρα και πρήζεται, με αποτέλεσμα να του προκαλεί πόνο. 


Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι ότι το έντερο του μωρού είναι ακόμα ανώριμο για την πέψη ορισμένων συστατικών του γάλακτος. Επίσης, το σωματάκι του στην προσπάθεια του να αποβάλει τα κόπρανα μπορεί να παθαίνει κράμπες


Η εμφάνιση των κολικών μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια όλης της μέρας, αλλά ο πόνος συνήθως γίνεται πιο οξύς τις απογευματινές ώρες από τις 18:00 και μετά. Τη δεδομένη στιγμή  παρατηρείται έντονο κλάμα, και το σώμα του βρέφους κλείνει προς την κοιλιά του διπλώνοντας τα πόδια ή και τα χέρια.

Τρόποι αντιμετώπισης των κολικών.


→ Χρήση ειδικών μπουκαλιών και θηλιών που περιορίζουν την κατάποση αέρα. 

→ Προτιμήστε ειδικό γάλα που θα σας υποδείξει ο παιδίατρος.

→ Για τα βρέφη που θηλάζουν, οι μητέρες καλό είναι να αποφύγουν αλλεργιογόνες τροφές όπως, γάλα, αβγό, ξηρούς καρπούς, καθώς επίσης τη σοκολάτα, τα όσπρια, τα λαχανικά, τον καφέ και φυσικά το κάπνισμα.

→ Κρατήστε το μωρό σας μπρούμυτα πάνω στα πόδια σας και χαϊδέψτε το στη πλάτη.

→ Φροντίστε να βρίσκεται σε ένα ήρεμο, δροσερό περιβάλλον, με χαλαρή μουσική ή διάφορους συνεχείς θορύβους όπως ο απορροφητήρας.

→ Μια βόλτα με το καρότσι ή το αυτοκίνητο θα το βοηθήσουν να ξεχαστεί

→ Περιορίστε την ένταση και μη φωνάζετε.


Η αντιμετώπιση των κολικών έχει στόχο την ανακούφιση του βρέφους από τον πόνο καθώς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία.