Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου Close minicart icon Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Αναζήτηση Close search

Μουρουνέλαιο: Οφέλη για τα παιδιά

Μουρουνέλαιο: Οφέλη για τα παιδιά
Οι διαρκώς αυξανόμενοι ρυθμοί της καθημερινότητας, καθώς και η ενέργεια που χρειάζεται να καταβάλλουν τα παιδιά κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης και κοινωνικοποίησής τους, καθιστούν την ορθή λήψη όλων των απαραίτητων βιταμινών και στοιχείων, επιτακτική ανάγκη. Ο οργανισμός των μικρών μας φίλων αποζητά να τροφοδοτείται με πληθώρα θρεπτικών συστατικών, ώστε να στηριχθεί η διαδικασία της ανάπτυξης και της εξέλιξης μέσω της διατροφής. Το μουρουνέλαιο, όπως το γνωρίζουμε απο τις παλαιότερες γενιές, φαίνεται να αποτελεί την ιδανική λύση.

Τι είναι το μουρουνέλαιο;

Το μουρουνέλαιο είναι το λάδι που παράγεται από το ήπαρ λευκών ψαριών (μουρούνα, μπακαλιάρος), και είναι πολύ θρεπτικό, ενώ χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μίας πληθώρας παθήσεων. Η βασική διαφορά του με τα υπόλοιπα ιχθυέλαια έγκειται στο ότι το «λάδι» που εξάγεται δεν προέρχεται από τον ιστό (σάρκα) λιπαρών ψαριών, αλλά όπως προαναφέρθηκε, το ήπαρ. Παρά την έντονη και ίσως για πολλούς δυσάρεστη γεύση του, το μουρουνέλαιο θεωρείται εξαιρετική τροφή, καθώς συμβάλλει στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Είναι πλούσιο σε θερμίδες και αποτελεί μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών λιπαρών και θρεπτικών συστατικών. Το μουρουνέλαιο είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης ως φυσικό φάρμακο!

Ποιά είναι τα οφέλη του μουρουνέλαιου για τα παιδιά;

Η διατροφή ενός παιδιού πρέπει να είναι πλούσια με όλα αυτά τα συστατικά που προωθούν την υγεία και την ορθή ανάπτυξή του. Πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και σε υγιεινά λιπαρά (όπως ακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα). Το μουρουνέλαιο χάρη στα πολύτιμα συστατικά του, είναι σίγουρα ένα από αυτά τα τρόφιμα, που μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη του παιδιού, ενώ μπορεί να χορηγηθεί ήδη από τον πρώτο χρόνο του παιδιού. Είναι εξαιρετική πηγή των ακόλουθων συστατικών:

1. Τα λιπαρά οξέα Ω-3 είναι απαραίτητα για πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος τα οπόια λαμβάνουμε όσο τρεφόμαστε με τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, τόνος, σολομός κ.α), οστρακοειδή, κάποια φυτικά έλαια και διάφορους σπόρους. Συμβάλλουν στη λειτουργία των μυών, την πήξη του αίματος, την πέψη, τη διαίρεση των κυττάρων και στη γενικότερη ανάπτυξη των παιδιών και των βρεφών. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιέχουν DHA, το οποίο αποτελεί ένα απαραίτητο δομικό στοιχείο για την υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία.

2. Είναι σημαντική πηγή βιταμίνης D. Η βιταμίνη αυτή υποστηρίζει την υγεία των οστών και των δοντιών, επιδρά θετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα, τη νευρομυϊκή και καρδιαγγειακή λειτουργία, ρυθμίζει την ανάπτυξη των κυττάρων και προστατεύει την υγεία των πνευμόνων. Από όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύεται πως έχει μεγάλη σημασία για τα βρέφη και τα παιδιά, καθώς διαπιστώνεται πως η διατήρηση φυσιολογικών τιμών μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη πολλών παθήσεων, όπως η Ραχίτιδα, οι διάφορες αναπνευστικές λοιμώξεις, οι αλλεργίες, το άσθμα, η ψωρίαση, ο διαβήτης (τύπου Ι & ΙΙ), η υπέρταση, η παχυσαρκία και η δυσλιπιδαιμία. Ακόμη, η βιταμίνη D προάγει την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και των οστών.

3. Περιέχει βιταμίνη Α. Πρόκειται για μία σημαντική και απαραίτητη βιταμίνη για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού. Ενισχύει την υγεία των ματιών, την ανάπτυξη της όρασης και βοηθά στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις. Η βιταμίνη Α προάγει επίσης την υγεία και την ανάπτυξη των κυττάρων και των ιστών στο σώμα.

4. Στο μουρουνέλαιο εντοπίζεται και η σημαντική βιταμίνη Κ, η οποία συμβάλει στην πήξη του αίματος. Η βιταμίνη Κ διευκολύνει την απορρόφηση των μεταλλικών στοιχείων και προσδίδει ελαστικότητα στα αγγεία προσφέροντας καρδιαγγειακή προστασία και μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, η πρόσληψη της βιταμίνης Κ απο τα παιδιά και τα βρέφη καθίσταται απαραίτητη, καθώς συμβάλλει και στην καλή μνήμη και την ενδυνάμωση των μαλλιών. Η έλλειψη της στα βρέφη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, όπως εσωτερική ή και εξωτερική αιμορραγία, προβλήματα στο εντερικό σύστημα ή στα οστά.  

Prev
Next

Σε ποια ηλικία μπορώ να δώσω μουρουνέλαιο στο παιδί μου;

Σημαντικό είναι να συμβουλευόμαστε πάντα τον ειδικό που παρακολουθεί το παιδί και να δρούμε με βάση τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι απο τη στιγμή που το παιδί αρχίσει να καταναλώνει ψάρι, μπορείτε να ξεκινήσετε να του δίνετε και μουρουνέλαιο. Υπάρχουν ειδικοί, οι οποίοι προτείνουν ακόμη και να γίνεται επιφανειακή επάλειψη στο δέρμα των μωρών με μουρουνέλαιο, πριν αρχίσουν να τρώνε, καθώς θεωρούν ότι ακόμη και αυτή η πρακτική μπορεί να είναι ευεργετική. Πρέπει να σημειωθεί ότι, μπορεί το μουρουνέλαιο να έχει εξαιρετικά ευεργετική διατροφική αξία, αλλά το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και πρέπει να δρούμε με βάση τις δικιές του ανάγκες και ελλείψεις. 

Αποποίηση ευθύνης
Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.