Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου Close minicart icon Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Αναζήτηση Close search

Ουρολοίμωξη: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Ουρολοίμωξη: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση
Η ουρολοίμωξη προκαλείται όταν παθογόνοι μικροοργανισμοί προσβάλλουν το ουροποιητικό σύστημα και ο οργανισμός αδυνατεί να τους αποβάλει, με αποτέλεσμα να προκληθεί λοίμωξη. Πρόκειται για μία πολύ δυσάρεστη και αγχωτική συνθήκη που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο – άντρες και γυναίκες (ωστόσο υπολογίζεται πως οι γυναίκες έχουν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους). Με τον όρο "ουρολοίμωξη", αναφερόμαστε στις μολύνσεις/λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος από βλαβερούς μικροοργανισμούς – όπως τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες.
Συνήθως, υπεύθυνο για την εμφάνιση της ουρολοίμωξης είναι το βακτήριο Escherichia coli , που βρίσκεται φυσιολογικά στο ανθρώπινο έντερο, όμως η υπερανάπτυξή του προκαλεί ουρολοίμωξη. Άλλες αιτίες εμφάνισης ουρολοίμωξης μπορεί να είναι η σεξουαλική επαφή, η κύηση, η απόφραξη της διόδου των ούρων, πχ νεφρολιθίαση. Ακόμη, καταστάσεις που δυσκολεύουν την πλήρη κένωση της ουροδόχου κύστης, πχ. διόγκωση προστάτη στους άνδρες και δυσκοιλιότητα στα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν ουρολοιμώξεις, όπως και η χρήση ουροκαθετήρων, η μη κατανάλωση επαρκούς ποσότητας υγρών, η αναβολή ούρησης και η πλημμελής υγιεινή και καθαριότητα της γεννητικής περιοχής.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης;

Όταν υπάρχει ουρολοίμωξη, συνήθως εκδηλώνεται με τα εξής συμπτώματα:

- Πόνος ή αίσθημα καψίματος στην ούρηση
- Αίσθηση συχνής ούρησης (συχνουρία), αλλά χωρίς να βγαίνουν πολλά ούρα
- Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
- Τα ούρα είναι θολά, έχουν ροζ ή κόκκινο χρώμα 
- Πόνος στην μια πλευρά της μέσης, κάτω από τα πλευρά.
- Πυρετός με ρίγος
- Ναυτία και έμετοι
- Δυσοσμία στα ούρα

Μόλις αισθανθείτε κάποιο απο τα παραπάνω συμπτώματα, να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας. 
- Η διάγνωση γίνεται λαμβάνοντας το ιστορικό του ασθενή και μετά από κλινική εξέταση, που περιλαμβάνει ουρολογικές εξετάσεις (γενική και καλλιέργεια ούρων), οι οποίες δείχνουν την παρουσία μικροβίων και πυοσφαιρίων (δηλαδή λευκών αιμοσφαιρίων που αυξάνονται σε περιπτώσεις λοιμώξεων). 
- Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις πιθανόν να απαιτήσουν τη διενέργεια απεικονιστικών διαγνωστικών εξετάσεων προκειμένου να φανούν πιθανά ανατομικά προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα (απλή ακτινογραφία ΝΟΚ, υπερηχογράφημα, αξονική και μαγνητική τομογραφία)
- Εάν η ουρολοίμωξη εμφανίσει υποτροπές, ο ουρολόγος θα πραγματοποιήσει κυστεοσκόπηση εισάγοντας ένα λεπτό και εύκαμπτο σωλήνα με κάμερα στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας (κυστεοσκόπιο)

Τρόποι αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης - πρόληψη 

Πολύ αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης της ουρολοίμωξης με φυσικό τρόπο είναι η τακτική κατανάλωση χυμού από cranberry, καθώς έχει αποδειχθεί ότι τα κράνα εμποδίζουν τα μικρόβια να εγκατασταθούν στα τοιχώματα της ουρήθρας. Μπορείτε να καταναλώσετε τα cranberry είτε σε χυμό, είτε σε συμπλήρωμα διατροφής. Ακόμη, συνιστάται η κατανάλωση τουλάχιστον ενός λίτρου νερού ημερησίως, η ούρηση αμέσως μετά από κάθε σεξουαλική επαφή και να μην αναβάλλεται η ούρηση. Επιπλέον, προκειμένου να μη μεταφέρονται τα μικρόβια από τον πρωκτό προς τον κόλπο και στην ουρήθρα, σημαντικό είναι να χρησιμοποιείται ο σωστός τρόπος σκουπίσματος της ευαίσθητης περιοχής (με φορά από εμπρός προς τα πίσω). Μην ξεχνάτε να πλένεστε με ήπιο σαπούνι αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή. Τέλος, να αποφεύγετε τα έντονα αντισηπτικά για την ευαίσθητη περιοχή, καθώς καταστρέφουν το pH της. Αρκεί ένας ήπιος καθημερινός καθαρισμός με σαπούνι με ουδέτερο ph για να διατηρηθεί η περιοχή αυτή καθαρή.
Τα προβιοτικά (φιλικά βακτήρια) έχουν αποδειχθει προληπτικά για την αποφυγή ουρολοιμώξεων. Η λήψη προβιοτικών βοηθά στην επικράτηση των καλών βακτηρίων έναντι των παθογόνων στο έντερο. Έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος να αναπτυχθεί κάποιο παθογόνο μικρόβιο στο έντερο και να μεταφερθεί στο ουροποιητικό ή ακόμα και στον γυναικείο κόλπο. Είναι ευεργετικά για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και για τη διατήρηση της υγείας της κολπικής χλωρίδας. Η κατανάλωση τους κρίνεται απαραίτητη κατά τη περίοδο λήψης αντιβιοτικών, σε περιόδους στρες και όπως αναφέρεται, στην αποφυγή της ουρολοίμωξης!

Prev
Top Seller
Top Seller
15 Smilies
19.10€
Top Seller
Top Seller
9 Smilies
11.75€
Top Seller
Top Seller
10 Smilies
12.45€
5 Smilies
6.75€
Next

Τρόποι αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης - θεραπεία

Αφού γίνει η διάγνωση της ουρολοίμωξης και βρεθεί το υπεύθυνο μικρόβιο, ο γιατρός θα συστήσει τη λήψη αντιβιοτικού άμεσα. Το αντιβιοτικό θα το επιλέξει ο γιατρός βάσει του αντιβιογράμματος που ακολουθεί ενός θετικού σε βακτήριο αποτελέσματος. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να τηρηθεί σωστά η θεραπεία και να γίνεται συνεχής παρακολούθηση, καθώς ενέχει ο κίνδυνος η λοίμωξη να προχωρήσει και να πυροδοτήσει πυελονεφρίτιδα. Η θεραπεία που δίνει ο γιατρός πρέπει να χορηγηθεί έως την ολοκλήρωσή της ακόμα κι αν ο ασθενής σταματήσει νωρίτερα να νιώθει συμπτώματα, καθώς έτσι θα αποφευχθεί ο κίνδυνος της υποτροπής. Ακόμη, υπάρχει η πιθανότητα να χορηγηθεί χαμηλή δόση αντιβιοτικού για ένα διάστημα 6 μηνών, ή ακόμη χαμηλότερη δόση λίγο πριν ή λίγο μετά τη σεξουαλική επαφή στις γυναίκες με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, αναλόγως και του ιστορικού της ασθενούς. Η ουρολοίμωξη σπάνια οδηγεί σε επιπλοκές όταν αντιμετωπίζεται έγκαιρα και σωστά. Ωστόσο αν δεν αντιμετωπιστούν, οι ουρολοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Για τους λόγους αυτούς, είναι απαραίτητο να δοθεί η κατάλληλη προσοχή στα συμπτώματα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί άμεση διάγνωση και καταπολέμιση της ουρολοίμωξης.

Αποποίηση ευθύνης
Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.