Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου Close minicart icon Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Αναζήτηση Close search

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Διαβήτη: Τι να προσέξετε

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Διαβήτη: Τι να προσέξετε
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη η οποία είναι στις 14 Νοεμβρίου, αφιερώνουμε αυτό το κείμενο προκειμένου να συζητήσουμε για τον διαβήτη. Τι είναι και πως μπορούμε να φροντίσουμε να κρατάμε τα επίπεδα τις γλυκόζης σταθερά; Θα τα αναλύσουμε όλα παρακάτω.

Τι είναι ο Διαβήτης; 

Πρόκειται για μία χρόνια νόσο που παρουσιάζεται όταν το πάγκρεας αδυνατεί να παράγει ινσουλίνη ή όταν η ινσουλίνη δεν λειτουργεί σωστά στον οργανισμό. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας, η οποία βοηθάει τη γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού έτσι ώστε να παραχθεί ενέργεια από αυτή. Προσλαμβάνουμε γλυκόζη από τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, που διασπώνται σε γλυκόζη στον οργανισμό μας η οποία στη συνέχεια εισέρχεται στο αίμα. Χωρίς την ινσουλίνη ή τη σωστή λειτουργία της ινσουλίνης, η γλυκόζη δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδά της στο αίμα. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως υπεργλυκαιμία. Εάν η γλυκόζη στο αίμα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα, μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε διάφορα όργανα και ιστούς και ανεπάρκεια στη λειτουργία τους.

Οι κύριοι τύποι διαβήτη είναι δύο, ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2. Στον διαβήτη τύπου 1 ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει καθόλου ινσουλίνη, ενώ στον διαβήτη τύπου 2 παράγεται μικρή ποσότητα ινσουλίνης, η οποία δεν επαρκεί για τις ανάγκες του οργανισμού. Και οι δύο τύποι διαβήτη αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση Στεφανιαίας Νόσου. Επομένως, χρειάζεται μεγάλη προσοχή ως προς την διατροφή μας.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφύγετε;


- Γλυκά (παγωτά, σοκολάτες, καραμέλες, ζελεδάκια)
- Λευκό ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι
- Ζαχαρούχα ποτά (αναψυκτικά, φρουτοποτά)
- Προϊόντα του εμπορίου με κρυφή ζάχαρη
- Τρόφιμα υψηλά σε θερμίδες- ζάχαρη – κακά (trans) λιπαρά – αλάτι
- Ποτά με αλκοόλ/καφεΐνη


Ποιες τροφές είναι κατάλληλες για τον διαβήτη;

Τα άτομα με διαβήτη και ειδικά με διαβητική νευροπάθεια πρέπει να αποφεύγουν ορισμένες τροφές, καθώς χρειάζεται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα να διατηρούνται σταθερά. Η πρόσληψη υδατανθράκων θα πρέπει και εδώ να γίνεται με έλεγχο και μέτρο. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε πολλά διαφορετικά προβλήματα. Έτσι, πρέπει να αποφεύγετε τροφές που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και να επιλέγετε για την διατροφή σας τα εξής:

- ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (σολομός, σαρδέλα, τόνος)
- δημητριακά ολικής αλέσεως
- βιταμίνη Β-12 (συκώτι, αυγά, φυλλώδη λαχανικά, γαλακτοκομικά) 
- λιποϊκό οξύ (το οποίο εντοπίζεται σε χαμηλή ποσότητα στο μπρόκολο, τις πατάτες, τις ντομάτες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα καρότα και το κρέας)

Extra Tips:

Το βότανο που έχει συσχετιστεί περισσότερο με τον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος και την πρόληψη εμφάνισης διαβήτη, είναι η αγαπημένη σε πολλούς κανέλα!
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση του αλκοόλ. Υπάρχει περιορισμός όσον αφορά το αλκοόλ και αυτός είναι τα 2 ποτά την ημέρα για τους άντρες και το 1 ποτό την ημέρα για της γυναίκες. Εάν διατηρείτε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα στα επίπεδα που πρέπει, με τη σωστή διατροφή και την φαρμακευτική αγωγή, μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της βλάβης των νεύρων.

 

Πρέπει να φροντίσετε:

1. Να διατηρήσετε υγιές σωματικό βάρος
2. Να γίνεται διαχείριση του στρες
3. Να λαμβάνετε επαρκή και αναπόσπαστο ύπνο

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική είναι η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα αποτελεί σημαίνοντα παράγοντα υψηλού κινδύνου για επιπλοκές. Σε περίπτωση που η διακοπή του είναι δύσκολη, να απευθυνθείτε στο νοσηλευτικό προσωπικό που σας παρακολουθεί ή να συμμετάσχετε σε πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος.

Αποποίηση ευθύνης
Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.