Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου Close minicart icon Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Αναζήτηση Close search

Πονόλαιμος: Τρόποι αντιμετώπισης

Πονόλαιμος: Τρόποι αντιμετώπισης
Ο πονόλαιμος μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικός και να μας επηρεάσει στην καθημερινότητα μας δημιουργώντας δυσκολία στην κατάποση & δυσφορία. Ιδιαίτερα εαν είναι οξύς και δεν υποχωρεί για αρκετό διάστημα. Ο κίνδυνος για πονόλαιμο είναι αυξημένος τους χειμερινούς μήνες, καθώς η ύπαρξη κρύου ξεραίνει τον λαιμό και σημειώνεται έξαρση των ιώσεων γενικότερα.


Πονόλαιμος: Αίτια

O πονόλαιμος συνδέεται τις περισσότερες φορές με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και η συχνότερη αιτία του είναι οι ιοί. Πονόλαιμος μπορεί να ξεκινήσει από φλεγμονή στην περιοχή του φάρυγγα (φαρυγγίτιδα), των παρίσθμιων αμυγδαλών (αμυγδαλίτιδα) ή και των δυο (φαρυγγοαμυγδαλίτιδα). Λιγότερο συχνή αιτία πονόλαιμου είναι να δημιουργηθεί λοίμωξη από κάποιο μικρόβιο. Εάν πρόκειται για μικροβιακή λοίμωξη, η διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων είναι πιο επώδυνη και γενικότερα ο ασθενής έχει περισσότερο την όψη πάσχοντος. Σε αυτή την περίπτωση η ύπαρξη υψηλού πυρετού είναι συχνότερη. Ακόμη, το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι αλλεργίες και η αναπνοή από το στόμα που προκαλεί ξηρότητα, είναι αιτίες εμφάνισης πονόλαιμου.


Πονόλαιμος: Αντιμετώπιση

Εάν βρίσκεστε στη δυσάρεστη θέση του πονόλαιμου, μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε με τις παρακάτω προτεινόμενες μεθόδους:


1. Αντιφλεγμονώδη

Από τις συνηθέστερες και πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης του πονόλαιμου είναι να προμηθευστείτε ενα μη συνταγογραφούμενο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Τα φάρμακα αυτά  θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα και θα μειώσουν επίσης μέρος του οιδήματος που συνδέεται με τον πονόλαιμο, καθώς είναι συνδυασμός αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών.


2. Πίνετε πολλά υγρά

Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα αν είστε άρρωστοι και ο λαιμός ερεθισμένος ή με φλεγμονή. Έτσι, πρέπει να φροντίζετε να κρατάτε τις βλεννογόνους υγρές, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τη φλεγμονή. Το νερό πάντα έχει αποτέλεσμα αλλά μπορείτε να επιλέξετε κάτι ελαφρώς σακχαρώδες, όπως νερωμένο χυμό, κάτι αλμυρό, όπως ζωμό κοτόπουλου.


3. Κάντε γαργάρες με αλατόνερο

Οι γαργάρες αρκετές φορές την ημέρα με ζεστό αλατόνερο μπορούν να μειώσουν το οίδημα στο λαιμό και να χαλαρώσουν τη βλέννη βοηθώντας να αποβληθούν οι παράγοντες ερεθισμού ή τα βακτήρια. Κάντε γαργάρες με διάλυμα αλατόνερου (ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό – μισό κουταλάκι αλάτι).


4. Τσάι

Ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση στον πονόλαιμο. Επιπλέον περιέχει αντιοξειδωτικά που εκτιμάται ότι δυναμώνουν το ανοσοποιητικό και κρατούν μακριά τη λοίμωξη. Μπορέιτε να το ενισχύσετε με ένα κουταλάκι μέλι, το οποίο μαλακώνει τον λαιμό και είναι ιδιαίτερα ευεργετικό. Πρόκειται για μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία στο σπίτι.


5. Ξεκούραση

Φροντίστε να ξεκουραστείτε επαρκώς, διότι θα βοηθήσει τουλάχιστον την καταπολέμηση του ιού για πιο γρήγορη ανάρρωση. Η πλειοψηφία των περιστατικών πονόλαιμου προκαλείται από ιούς του κρυολογήματος, για τους οποίους δεν υπάρχουν πολλές θεραπείες. Η ξεκούραση είναι σημαντική για να επισπεύσει την διαδικασία της ανάρρωσης.


6. Καραμέλες για τον λαιμό

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ ποικιλία από καραμέλες για τον λαιμό, οι οποίες θα σας βοηθήσουν και θα καταπραύνουν τον πονόλαιμο. Είναι κατάλληλες για όλη την οικογένεια με αντιφλεγμονώδη δράση. Οι καραμέλες για τον λαιμό μειώνουν το ιξώδες της βλέννης, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών και προσφέρουν άμεση και μακράς διαρκείας ανακούφιση.


Πότε να πάω στον γιατρό;


Χρειάζεται προσοχή, καθώς υπάρχει η τάση να μην θεωρούμε τον πονόλαιμο ως πάθηση ιδιαίτερα σοβαρό. Είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον γιατρό αν:

- είναι σχεδόν αδύνατο να καταπιείτε υγρά

- έχετε πόνο στα αυτιάπου δεν υποχωρεί

- έχετε πυρετό πάνω από τρεις μέρες

- o πονόλαιμος επανεμφανίζεται ή διαρκεί περισσότερες μέρες

- οι αδένες στον λαιμό είναι πρησμένοι χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα και το πρήξιμο δεν υποχωρεί αφότου έχει υποχωρήσει ο πονόλαιμος



Αποποίηση ευθύνης
Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.