Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου Close minicart icon Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Αναζήτηση Close search

Η Πυθαγόρειος Διατροφή και τα οφέλη της!

Η Πυθαγόρειος Διατροφή και τα οφέλη της!

Η διατροφή που ακολουθούσε ο Πυθαγόρας, γνωστή ως Πυθαγόρεια διατροφή, βασίζεται κυρίως σε φυτικά τρόφιμα και αποφεύγονταν τα ζωικά προϊόντα. Πολλά από τα τρόφιμα που περιλαμβάνονταν σε αυτήν τη διατροφή έχουν αναγνωριστεί για τα οφέλη τους για την υγεία και την πρόληψη ασθενειών. Ας δούμε ποια είναι αυτά τα τρόφιμα:


Φυτικά Τρόφιμα:


Ο Πυθαγόρας προτιμούσε τρόφιμα από φυτική προέλευση, συμπεριλαμβανομένων:


  • Κόκκινα Φασόλια: Συνέβαλαν στη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας των νεφρών.
  • Καρύδια: Βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και προστατεύουν από ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.
  • Καρότα: Συμβάλλουν στην υγεία των ματιών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
  • Σέλινο: Πλούσιο σε πυρίτιο, βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών.
  • Αβοκάντο: Πηγή φολικού οξέος και προστατεύει από την προκαρκινική κατάσταση του τραχήλου της μήτρας.
  • Ντομάτα: Περιέχει λυκοπένιο, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα.
  • Τζίντζερ: Διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Μανιτάρια: Βελτιώνουν την ακοή και περιέχουν βιταμίνη D.
  • Γλυκοπατάτες: Πλούσιες σε β-καροτένιο, προστατεύουν από βλάβες που σχετίζονται με τον καρκίνο και τη γήρανση.
  • Κρεμμύδια: Πλούσια σε βιταμίνες, βοηθούν στο μεταβολισμό και τη λειτουργία των νεύρων.
  • Σκόρδο: Προλαμβάνει τη νόσο Αλτσχάιμερ, μειώνει τη χοληστερόλη, και βελτιώνει την υγεία των οστών και την απόδοση.
  • Έλαιο Αμυγδάλου: Πλούσιο σε ποικίλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • Σύκα: Εκτιμάται ότι βελτιώνουν την ανδρική αναπαραγωγική υγεία.
  • Γκρέιπφρουτ: Περιέχει λιμονοειδή που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
  • Σταφύλια: Βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Η Πυθαγόρεια διατροφή, με την έμφασή της σε φυτικά τρόφιμα και τα οφέλη που αυτά μπορούν να φέρουν για την υγεία, αποτελεί έναν αρχαίο αλλά ενδιαφέροντα τρόπο διατροφής που εξακολουθεί να επηρεάζει τη σύγχρονη διατροφή και την αντίληψή μας για την υγεία και την ευεξία.


Οφέλη της Πυθαγόρειας Διατροφής για την Υγεία


Η Πυθαγόρεια Διατροφή, παρότι λείπουν λεπτομέρειες γι' αυτήν από τα αρχαία κείμενα, προσελκύει το ενδιαφέρον μας λόγω των δυνητικών οφελών της για την υγεία. Αν και δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τη σύνθεσή της, μπορούμε να εξετάσουμε τα γενικά οφέλη που σχετίζονται με την ανάληψη μιας χορτοφαγικής διατροφής.


Η Πυθαγόρεια Διατροφή μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα πρότυπο διατροφής που περιλαμβάνει φυτικά τρόφιμα, ανήκοντας στην κατηγορία της γαλακτο-ωο-χορτοφαγίας. Οι υποστηρικτές αυτής της διατροφής αποφεύγουν το κρέας, τα πουλερικά, και τα ψάρια, αλλά συμπεριλαμβάνουν αυγά και γαλακτοκομικά στη διατροφή τους.


Πρόσφατες μελέτες έχουν αναδείξει τα θετικά οφέλη της χορτοφαγίας για την υγεία μας. Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικά τρόφιμα μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών ασθενειών. Αξιόπιστοι διατροφικοί φορείς, όπως ο Αμερικανικός Διαιτολογικός Σύλλογος, υποστηρίζουν ότι μια σωστά σχεδιασμένη χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να αποτελεί μια υγιεινή και θρεπτικά επαρκή επιλογή.


Πρέπει, ωστόσο, να θυμόμαστε ότι η αποχή από το κρέας δεν αρκεί μόνη της για μια ισορροπημένη διατροφή. Είναι σημαντικό να δίνουμε έμφαση σε φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, ενώ πρέπει να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα γλυκά, τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τα τυποποιημένα αρτοπαρασκευάσματα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να απολαμβάνουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη από αυτό το διατροφικό πρότυπο.


Τι πρέπει να προσέξω αν ακολουθήσω την Πυθαγόρειο Διατροφή;

Τι πρέπει να προσέξω αν ακολουθήσω την Πυθαγόρειο Διατροφή;


Η Πυθαγόρειο Διατροφή αποτελεί ένα χορτοφαγικό πρότυπο διατροφής που αποκλείει την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και ψαριών. Παρόλο που μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, υπάρχουν ορισμένα σημεία προσοχής που πρέπει να λάβετε υπόψη εάν επιλέξετε να ακολουθήσετε αυτήν τη διατροφή.

Ανεπάρκεια Πρωτεΐνης: Καθώς η Πυθαγόρειο Διατροφή αποκλείει το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι, υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανίσετε έλλειψη πρωτεΐνης εάν δεν προσέξετε τη διατροφή σας. Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης είναι χαμηλής βιολογικής αξίας, οπότε θα πρέπει να συνδυάζετε διάφορες πηγές πρωτεΐνης όπως φυτικά τρόφιμα, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Μια διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τους σωστούς συνδυασμούς για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνη.

Έλλειψη Βιταμίνης Β12: Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα όπως κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά. Εάν ακολουθείτε αυστηρή Πυθαγόρειο Διατροφή χωρίς να καταναλώνετε αυτά τα τρόφιμα, ενδέχεται να χρειαστεί να λάβετε συμπληρώματα βιταμίνης Β12 για να αποφύγετε ανεπάρκεια.


Λιγότερος Σίδηρος: Η Πυθαγόρειο Διατροφή αποκλείει το κρέας, πηγή σιδήρου με υψηλή βιολογική διαθεσιμότητα. Επίσης, ο σίδηρος από φυτικές πηγές δεν απορροφάται εξίσου καλά. Πρέπει να προσέξετε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας φυτικές πηγές σιδήρου, όπως δημητριακά, φασόλια, ξηροί καρποί και πράσινα λαχανικά, και να τα συνδυάζεις με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C για καλύτερη απορρόφηση.


Έλλειψη Ψευδαργύρου: Ο ψευδάργυρος βρίσκεται κυρίως στο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Εάν ακολουθείτε την Πυθαγόρειο Διατροφή, μπορεί να υπάρξει έλλειψη ψευδαργύρου στη διατροφή σας. Φυτικές πηγές ψευδαργύρου περιλαμβάνουν ορισμένα φυτικά τρόφιμα όπως όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι, αλλά ορισμένα από αυτά περιέχουν φυτικά οξέα που μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφησή του.


Έλλειψη Ωμέγα-3 Λιπαρών Οξέων: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για την υγεία. Αν η Πυθαγόρειο Διατροφή αποκλείει τα ψάρια, η πρόσληψη των απαραίτητων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να είναι ανεπαρκής. Καλές φυτικές πηγές περιλαμβάνουν το λιναρόσπορο, τους σπόρους chia, το έλαιο κανόλα και τα καρύδια. Εάν δεν καταναλώνετε αυτές τις τροφές επαρκώς, μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσετε τη διατροφή σας με ωμέγα-3 συμπληρώματα.


Σε κάθε περίπτωση, πριν αποφασίσετε να ακολουθήσετε οποιαδήποτε διατροφή, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον ειδικό σας, όπως διαιτολόγο ή γιατρό, για να εξασφαλίσετε ότι η διατροφή ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και δεν προκαλεί ανεπιθύμητες ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.