Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου Close minicart icon Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Αναζήτηση Close search

Πώς ξεκίνησαμε να γιορτάζουμε την Black Friday

Πώς ξεκίνησαμε να γιορτάζουμε την Black Friday
Μπορεί τα τελευταία χρόνια η Black Friday να έχει καθιερωθεί και να γιορτάζεται σχεδόν σε όλον τον πλανήτη ως η μέρα με τις μεγαλύτερες προσφορές στην αγορά, όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι.

Η ιστορία της Black Friday πηγαίνει αρκετά πίσω στο παρελθόν και συγκεκριμένα στην επόμενη μέρα του Thanksgiving τον Σεπτέμβριο του 1869. Δύο καιροσκόποι -Jay Gould και James Fisk- προκάλεσαν σκαμπανεβάσματα στις τιμές του χρυσού με αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές του χρηματιστηρίου, και, παράλληλα, των εμπορευμάτων κατά 50%.

Το 1905, το πολυκατάστημα Eaton’s έκανε την πρώτη παρέλαση για το Thanksgiving, η οποία κι ενέπνευσε το Macy’s να κάνει τη δική του το 1924 στη Νέα Υόρκη. Η παρέλαση ήταν τόσο επιτυχημένη που την επόμενη μέρα υπήρχε μεγάλη αύξηση στις αγορές κι οι έμποροι συμφώνησαν να περιμένουν εκείνη τη μέρα πριν αρχίσουν να διαφημίζουν τις προσφορές για τις γιορτές.

To 1939, ήρθε η Παγκόσμια Οικονομική Ύφεση και το Thanksgiving γιορτάστηκε την πέμπτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Αυτό έκανε τους εμπόρους να ζητήσουν από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Franklin D. Roosevelt, να μετακινήσει τη γιορτή στην τέταρτη Πέμπτη, για να έχουν περισσότερο χρόνο στην εορταστική περίοδο. Τότε, όμως, ήταν ήδη αργά, αφού όντας τέλη Οκτωβρίου ο περισσότερος κόσμος είχε ήδη κανονίσει για τη γιορτή.

Δύο χρόνια μετά, το 1941, θεσπίστηκε νόμος, σύμφωνα με τον οποίο το Thanksgiving θα γιορταζόταν την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Αυτό άφηνε ένα «παράθυρο» τετραήμερου για τους εργαζόμενους, πολλοί από τους οποίους άρχισαν τη δεκαετία των 50s να εκμεταλλεύονται και να δηλώνουν ασθένεια την Παρασκευή, που τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά και θα μπορούσαν να απολαύσουν την εορταστική περίοδο στο έπακρο. Μερικές επιχειρήσεις έφτασαν σε σημείο να ορίσουν τη μέρα ως άλλη μία αργία επί πληρωμή.

Κάπως έτσι, φτάσαμε στο 1966, οπότε και εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο όρος «Black Friday» σε άρθρο περιοδικού ενός φιλοτελιστή. Η Αστυνομία της Φιλαδέλφεια αποκαλούσε έτσι το μποτιλιάρισμα στους δρόμους και τη μεγάλη συρροή του κόσμου στα εμπορικά καταστήματα.

Κι επειδή στην Ελλάδα είμαστε, μπες στο πειρατικό του Smile και βρες όλες black friday προσφορές