Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου Close minicart icon Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Αναζήτηση Close search

Τυμπανισμός: αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Τυμπανισμός: αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Πρόκειται για μια δυσάρεστη κατάσταση στην καθημερινότητα μας. Ο τυμπανισμός μας δίνει την αίσθηση ότι η κοιλιά μας είναι μεγαλύτερη και πιο πρησμένη απ΄ότι συνήθως, ενώ μερικές φορές συνοδεύεται από αέρια και ερυγές (ρέψιμο). Συνήθως δεν αποτελεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα αλλά μια συνηθισμένη και φυσιολογική κατάσταση του οργανισμού που δε χρειάζεται κάποια θεραπεία, ωστόσο όμως προκαλεί δυσφορία και αμηχανία, επηρεάζοντας έτσι την ποιότητα ζωής μας.


Οι πιο συνηθισμένες αίτιες που προκαλούν τυμπανισμό είναι:

  Κατάποση αέρα λόγω άγχους και στρες. Όταν τρώμε γρήγορα και αγχωμένα συχνά  καταπίνουμε και αέρα δημιουργώντας έτσι στομαχικές διαταραχές, όπως, καούρες, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.

  Αναψυκτικά

  Καφές

  Αλκοόλ

  Μάσημα τσίχλας

  Υπερκατανάλωση ή ευαισθησία σε τροφές. Κάποια τρόφιμα όπως:  λιπαρά ψάρια, φασόλια, όσπρια, αγκινάρες, κουνουπίδι, καλαμπόκι,  προκαλούν φούσκωμα.

   Δυσανεξία στη λακτόζη ή στη γλουτένη.

  Ευερέθιστο έντερο. Είναι μια διαταραχή όπου οι ασθενείς πάσχουν από εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας,

  Βακτηριακή ανάπτυξη στο λεπτό έντερο.

 

Μερικοί τρόποι για να αποφύγουμε τον τυμπανισμό είναι:

 

Αποφεύγουμε το πολύ αλάτι. Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού δημιουργεί κατακράτηση νερού στο σώμα

Καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε κάλιο. Το κάλιο βοηθάει στην αποβολή του νατρίου από τον οργανισμό. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι: η μπανάνα, η πατάτα, τα φασόλια.

Μουλιάζουμε τα όσπρια. Το μούλιασμα βοηθά στην απελευθέρωση του αερίου στο νερό. Επίσης καλό είναι να χύνουμε το πρώτο νερό στο βράσιμο των οσπρίων.

Σταδιακή πρόσληψη φυτικών ινών.  Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, γιαυτό πρέπει να τις προσθέτουμε σταδιακά στη διατροφή μας.

Αποφεύγουμε τροφές που μας προκαλούν δυσανεξία.