Η βιταμίνη D έχει λάβει το προσωνύμιο «η βιταμίνη του ήλιου», επειδή παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας. Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή και επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων μας.
Ιδιότητες και δράσεις:
Η βιταμίνη D συμβάλλει:
Μπορούμε να βρούμε βιταμίνη D και στις τροφές όπως τον σολομό, τις σαρδέλες, τον κρόκο του αυγού, τις γαρίδες, τα ενισχυμένα δημητριακά και τον ενισχυμένο χυμό πορτοκαλιού.
Καθημερινά χρειαζόμαστε 400 μονάδες βιταμίνης D ενώ διαφορετικές ανάγκες βιταμίνης D, έχουν οι εγκυμονούσες, τα βρέφη, οι θηλάζουσες γυναίκες και τα άτομα άνω των 65 ετών που πάσχουν από οστεοπόρωση. Μην υπερβαίνετε την ποσότητα λήψης βιταμίνης D καθώς μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, ξηροστομία, αδυναμία, πόνους στα οστά, καρδιακές αρρυθμίες, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και νεφρικές βλάβες.