Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου Close minicart icon Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Αναζήτηση Close search

Αλλεργική ρινίτιδα: αίτια, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Αλλεργική ρινίτιδα: αίτια, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι ένα πολύ συνηθισμένο αναπνευστικό πρόβλημα, με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος και περιλαμβάνει την εποχική και την ολοετή αλλεργική ρινίτιδα.


Στην περίπτωση της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας υπεύθυνο αλλεργιογόνο είναι η γύρη που απελευθερώνεται από τα διάφορα είδη φυτών και βοτάνων όπως: γρασίδι, σημύδα, κυπαρίσσι, πεύκο ελιά, αμβροσία, περδικάκι. 


Ονομάζεται εποχική επειδή συμβαίνει συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, όταν πραγματοποιείται ανθοφορία και η γύρη που κυκλοφορεί στον αέρα φτάσει στην κορύφωσή της. Η γύρη είναι μια ελαφριά και μικροσκοπική ουσία  που αιωρείται στον αέρα και έτσι εισέρχεται στη μύτη, στην αναπνευστική οδό αλλά και στα μάτια. Οπότε και τα συμπτώματα της εμφανίζονται κυρίως στη μύτη και τα μάτια.


Η ολοετής ρινίτιδα μπορεί να συμβεί καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου καθώς οφείλεται σε αλλεργιογόνα που δεν έχουν εποχική διαφοροποίηση, όπως το τρίχωμα των ζώων, ακάρεα σκόνης, μούχλα.

Αίτια

Η αλλεργία προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα έρθει σε επαφή με αλλεργιογόνες ουσίες, δηλαδή, με ουσίες που λανθασμένα θεωρεί επιβλαβείς και αντιδρά μη φυσιολογικά. 


Παρόλο που, υπό φυσιολογικές συνθήκες  το ανοσοποιητικό μας σύστημα αναγνωρίζει την επικινδυνότητα των βακτηρίων και των ιών με την εφαρμογή αμυντικών μηχανισμών, σε κάποιες περιπτώσεις αναγνωρίζει ως εχθρούς αβλαβείς ουσίες όπως τη γύρη, το τρίχωμα ζώων, τα ακάρεα σκόνης κ.α. 


Σε αυτήν την περίπτωση το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει μεγάλη ποσότητα αντισωμάτων IgE, που καλύπτουν τις μεμβράνες των μαστοκυττάρων στον ρινικό βλεννογόνο, τα οποία είναι υπεύθυνα για την έκκριση της ισταμίνης, της ουσίας που είναι υπεύθυνη για τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Συμπτώματα

Η αλλεργική ρινίτιδα (εποχική και ολοετής) παρουσιάζει συμπτώματα όπως:


→ Ρινική συμφόρηση (βουλωμένη μύτη)

Κνησμός σε μάτια και μύτη

→ Ρινική καταρροή

→ Φτέρνισμα

→ Φαγούρα στο λαιμό

Αλλεργική ρινίτιδα ή κρυολόγημα;

Επειδή τα συμπτώματα που συνοδεύουν την αλλεργική ρινίτιδα είναι παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος, συχνά  δημιουργείται μια σύγχυση. Υπάρχουν όμως κάποιες διαφορές που μας βοηθούν να τα ξεχωρίσουμε.


Η αλλεργική ρινίτιδα συμβαίνει απότομα μετά από επαφή με κάποια αλλεργιογόνα ουσία, ενώ το κρυολόγημα εκδηλώνεται σταδιακά και ξεκινά με πονόλαιμο. 

Το κοινό κρυολόγημα διαρκεί συνήθως μια βδομάδα, ενώ η αλλεργική ρινίτιδα, αν π.χ προκαλείται από τη γύρη, μπορεί να διαρκέσει όσο διαρκεί και η ανθοφορία του «υπαίτιου» φυτού.


Ο πυρετός και τα δέκατα είναι συμπτώματα μόνο του κρυολογήματος.

Η καταβολή, η αίσθηση κόπωσης και αδυναμίας και οι πόνοι στις αρθρώσεις και τους μύες είναι συμπτώματα κυρίως των ιώσεων και σπάνια κάποιας αλλεργίας.


Αντιμετώπιση 

Ρινικά σπρέι

→ Αντισταμινικά

Οφθαλμικές σταγόνες