Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου Close minicart icon Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Αναζήτηση Close search

Γαστρεντερίτιδα όλοι οι τύποι: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Γαστρεντερίτιδα όλοι οι τύποι: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε περάσει, έστω και μια φορά, γαστρεντερίτιδα. Ειδικότερα εάν ο ιος βρίσκεται σε έξαρσή, η προστασία του οργανισμού μας καθίσταται δυσκολότερη.

Τι είναι η γαστρεντερίτιδα;

Η οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα αποτελεί λοίμωξη που δυνατόν να προκαλέσει επίμονη διάρροια και έμετο. Στη γαστρεντερίτιδα το στομάχι και τo έντερo είναι ερεθισμένα και φλεγμαίνουν. Συνήθως οφείλεται σε ιογενή ή βακτηριακό παράγοντα. Η γαστρεντερίτιδα προσβάλλει παιδιά και ενήλικες. Η μετάδοση είναι συχνότερη από Νοέμβριο έως και Απρίλιο (τους μήνες που κάνει κρύο και τείνουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους). Κάποιες περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας αφορούν τροφική δηλητηρίαση. Τρόφιμο χαλασμένο ή μολυσμένο ή που δεν έχει μαγειρευτεί καλά μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Η τροφική δηλητηρίαση οφείλεται συνήθως σε μικρόβιο και όχι σε ιό (σταφυλόκοκκο, σαλμονέλλα, κολοβακτηρίδιο, καμπυλοβακτηρίδιο). Μπορεί επίσης να προκληθεί από παράσιτα. 

Η γαστρεντερίτιδα πλήττει άτομα όλων των ηλικιών, ωστόσο απαντάται συχνότερα σε μικρά παιδιά. Ο πιο σημαντικός κίνδυνος στη γαστρεντερίτιδα των παιδιών είναι η αφυδάτωση, επομένως η κύρια αντιμετώπιση είναι να ενθαρρύνουμε το παιδί να πίνει υγρά προς αναπλήρωση. Ιδιαίτερα πλήττονται τα βρέφη καθώς και τα νήπια που παρακολουθούν παιδικό σταθμό.

Είναι μεταδοτική η γαστρεντερίτιδα;

Η γαστρεντερίτιδα μεταδίδεται εύκολα από ένα μολυσμένο άτομο κατά την άμεση επαφή με υγιές άτομο, καθώς το προσβεβλημένο άτομο διατηρεί τους ιούς στα χέρια του, ή από μια επιφάνεια πάνω στην οποία υπάρχει ο ιός. Έτσι, αν έρθετε σε επαφή, δεν πλύνετε καλά τα χέρια σας και στη συνέχεια τα βάλετε στο στόμα σας υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να κολλήσετε. Ένα άτομο που πάσχει από ιογενή γαστρεντερίτιδα μεταδίδει τη νόσο από την πρώτη στιγμή που θα εμφανίσει συμπτώματα έως και τουλάχιστον 3 ημέρες μετά την ανάρρωσή του. Ακόμη, τρόπος μετάδοσης μπορεί να είναι από μολυσμένα τρόφιμα, είτε χαλασμένα είτε προετοιμασμένα από άτομο που φέρει τον μικροοργανισμό. Τέλος, η μετάδοση των μικροοργανισμών μπορεί να συμβεί μέσω μολυσμένου νερού σε περιοχές με κακή υγιεινή του νερού. 

Γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα

Συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας συνήθως αποτελούν τα εξής:

- Ξαφνική υδαρής διάρροια
- Εμετός
- Ναυτία
- Πονοκέφαλος
- Πόνος στο στομάχι
- Απώλεια όρεξης
Αδιαθεσία

Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό. Ωστόσο, μεγαλύτερη διάρκεια των συμπτωμάτων από τις 48 ώρες ή/και εντονότερα συμπτώματα εγείρουν την υποψία βακτηριακής γαστρεντερίτιδας. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

Γαστρεντερίτιδα: Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας, συνήθως δεν προτρέχει ο γιατρός σε φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, εάν ευθύνεται κάποιο βακτήριο ο γιατρός θα πρέπει να χορηγήσει αντιβίωση.

Τρόποι αντιμετώπισης της γαστρεντερίτιδας είναι οι εξής: 

- Ξεκούραση: Το σώμα σας χρειάζεται ξεκούραση, προκειμένου να καταπολεμήσει την λοίμωξη. Κοιμηθείτε όσο πιο πολύ μπορείτε και μειώστε στο ελάχιστο τις συνήθεις σας καθημερινές δραστηριότητες

- Κατανάλωση άφθονων υγρών: Κίνδυνος στους ασθενείς με γαστρεντερίτιδα είναι η αφυδάτωση.Για αυτό, φροντίστε να καταναλώσετε υγρά με αυξημένη συγκέντρωση νατρίου και καλίου, χυμούς φρούτων (μήλο,μπανάνα), διαλύματα ηλεκτρολυτών και μικρές ποσότητες νερού. Καλή λύση επίσης είναι το τσάι με λεμόνι. Το τσάι χαρακτηρίζεται και για την αντιδιαρροϊκή του δράση.

- Χρήση ηλεκτρολυτών: Η λήψη ηλεκτρολυτών είναι απαραίτητη εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μέσα στις πρώτες 2 ημέρες, καθώς και σε περιπτώσεις παιδιών, εγκύων και υπερήλικων.

- Αλλαγές στη διατροφή (ελαφριά γεύματα): Η διατροφή αυτή πρέπει να αποτελείται από αμυλούχα τρόφιμα διότι αυτά απορροφούνται καλύτερα όπως, ρύζι, πατάτα, δημητριακά κ.α. και στη συνέχεια προσθέτουμε πρωτεϊνούχα τρόφιμα (βραστό κοτόπουλο).

- Προβιοτικά: Βοηθούν στην επαναφορά της φυσιολογικής χλωρίδας (φυσιολογικών μικροβίων) του εντέρου. Ο γιατρός μπορεί να τα συστήσει σε σοβαρές, υποτροπιάζουσες ή επίμονες περιπτώσεις.

Παυσίπονα σε περίπτωση πόνου ή πυρετού.

Τύποι γαστρεντερίδας

Υπάρχουν διάφοροι τύποι γαστρεντερίτιδας που μπορούν να επηρεάσουν τον οργανισμό:

  1. Ιική Γαστρεντερίτιδα: Οι ιοί είναι συχνά η κύρια αιτία αυτής της μορφής γαστρεντερίτιδας. Οι ιοί όπως ο Norovirus και ο Rotavirus είναι συχνοί παράγοντες που προκαλούν διάρροια, εμετό και πόνο στην κοιλιά. Η ιική γαστρεντερίτιδα είναι συχνή σε παιδιά και μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα μέσω της επαφής.

  2. Βακτηριακή Γαστρεντερίτιδα: Διάφορα βακτηρίδια μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα, συμπεριλαμβανομένων των Salmonella, Campylobacter, και E. coli. Η βακτηριακή γαστρεντερίτιδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα και συνήθως σχετίζεται με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού.

  3. Παρασιτική Γαστρεντερίτιδα: Ορισμένα παράσιτα, όπως οι λαμblia και oι Cryptosporidium, μπορούν επίσης να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα. Αυτά τα παράσιτα είναι συχνά συνδεδεμένα με μολυσμένο νερό ή τρόφιμα και μπορούν να προκαλέσουν διάρροια και άλλα περιστατικά που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα.





Αποποίηση ευθύνης
Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.