Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου Close minicart icon Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Αναζήτηση Close search

Γονιμότητα: Ποιες είναι οι τροφές που συμβάλλουν και ποιες πρέπει να αποφεύγουμε;

Γονιμότητα: Ποιες είναι οι τροφές που συμβάλλουν και ποιες πρέπει να αποφεύγουμε;

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη γυναικεία γονιμότητα, και αυτό γιατί αναλόγως τι περιλαμβάνει μπορεί να ενισχύσει ή να αποδυναμώσει την υγεία των ωαρίων και έτσι να αυξήσει ή να μειώσει τις πιθανότητες γονιμοποίησης.

Οι γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά είναι σημαντικό να ακολουθήσουν μια σωστή διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Καλό είναι βέβαια να  κάνουν το ίδιο και οι άντρες.



Οι τροφές που συμβάλλουν στη γονιμότητα είναι:

     → Όσπρια. Οι φυτικές πρωτεΐνες βοηθάνε τη γονιμότητα σε αντίθεση με τις ζωικές. Επιπλέον, είναι πλούσια σε σίδηρο, που είναι απαραίτητος για τη φυσιολογική ωορρηξία
     → Ξηροί καρποί. Ιδιαίτερα τα καρύδια, τα φιστίκια και τα κάσιους, είναι εξαιρετικές πηγές σεληνίου, το οποίο συμβάλλει στην ανάπτυξη υγιών ωοθυλακίων. Τα καρύδια είναι πλούσια και σε          ψευδάργυρο, απαραίτητο για την παραγωγή σπερματοζωαρίων αλλά και για τη φυσιολογική ωορρηξία. Οι ξηροί καρποί  είναι επίσης πλούσιοι σε ω -3 και βιταμίνη Ε, που βοηθούν στην παραγωγή υγιών κυττάρων.
     → Ωμέγα – 3 Λιπαρά οξέα. Τα βρίσκουμε σε λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σαρδέλα, τόνος. Τα λιπαρά οξέα ρυθμίζουν τις αναπαραγωγικές ορμόνες και αυξάνουν τη ροή αίματος στα αναπαραγωγικά όργανα. Προλαμβάνουν τη θραύση των χρωμοσωμάτων που προκαλεί γενετικές ανωμαλίες και αποβολές. Ενισχύουν την κινητικότητα του σπέρματος, και τη ροή αίματος στη μήτρα.
      → Φυλλικό οξύ. Βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στα δημητριακά.  Η έλλειψή του προκαλεί μειωμένη γονιμότητα και σπερματογένεση.
      Βιταμίνη Α. Σύμφωνα με έρευνες η έλλειψη της προκαλεί εκφυλισμό βλαστικών κυττάρων.
      → Αντιοξειδωτικές ουσίες. Προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, που ευθύνονται για την υπογονιμότητα στους άντρες. Τα αντιοξειδωτικά τα προσλαμβάνουμε κυρίως από τις τροφές. Αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C και τα καροτενοειδή, διατηρούν την ακεραιότητα του DNA των σπερματικών κυττάρων. Το β-καροτένιο βελτιώνει τη γονιμότητα στους άντρες και η βιταμίνη C ενισχύει την ωορρηξία και την κινητικότητα του σπέρματος.
      → Ψευδάργυρος. Συμβάλλει στην κινητικότητα του σπέρματος. Τον ψευδάργυρο τον παίρνουμε από τα οστρακοειδή και το κρέας.
      → Μαγνήσιο. Το παίρνουμε μέσα από τα λαχανικά και τον ανανά, συμβάλλει και αυτός στην αναπαραγωγή.
      → Καυτερή πιπεριά. Προκαλεί έκκριση ενδορφινών που καταπολεμάει το άγχος, έναν από τους κυριότερους παράγοντες που δυσκολεύουν τη γονιμότητα.

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται είναι:

      - Επεξεργασμένα κρέατα.
      - Αναψυκτικά
      - Καφεΐνη
      - Υπερκατανάλωση αλκοόλ
      - Απλοί και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά, πατάτες, γλυκά.
      - Θαλασσινά πλούσια σε υδράργυρο, όπως ξιφίας, τόνος, λαβράκι.