Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου Close minicart icon Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Αναζήτηση Close search

Πανάδες - κηλίδες: πως δημιουργούνται και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε

Πανάδες - κηλίδες: πως δημιουργούνται και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε

Οι πανάδες προκαλούνται από τη διαταραχή της διαδικασίας παραγωγής  μελανίνης από τα κύτταρα της επιδερμίδας και έγκεινται στην αλλαγή χρώματός της, σε συγκεκριμένα σημεία. Πρόκειται για μικρές καφέ κηλίδες που εντοπίζονται κυρίως στις περιοχές του δέρματος που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, όπως στο πρόσωπο, στο ντεκολτέ και στα χέρια.

Δεν πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση αλλά είναι ενοχλητική σε αισθητικό επίπεδο.

Τύποι πανάδων

      Επιδερμικός τύπος:  εντοπίζεται στην επιφάνεια του δέρματος και συνήθως έχει καφέ χρώμα. Αυτός ο τύπος ανταποκρίνεται καλά στις θεραπείες.

      Δερματικός τύπος: έχει μεγαλύτερο βάθος, χωρίς συγκεκριμένα όρια και το χρώμα τους είναι σκούρο, σχεδόν μαύρο.  Ανταποκρίνεται σχετικά καλά στις θεραπείες.

      Μικτός τύπος: είναι οι πανάδες με ενδιάμεσο μέγεθος, χωρίς σαφή όρια και με σκούρο καφέ χρώμα. Αυτός ο τύπος αποκρίνεται πιο δύσκολα στις θεραπείες.

    Ακαθόριστος τύπος: Έχει ασαφή όρια και εμφανίζεται περισσότερο στις πιο σκούρες επιδερμίδες.


Αίτια


        Η έκθεση στον ήλιο είναι ο κύριος παράγοντας που πυροδοτεί την εμφάνιση των κηλίδων στο δέρμα.

      Το γήρας

      Η χρήση ορισμένων καλλυντικών και φαρμάκων

    Ορμονικές αλλαγές

    Κληρονομικότητα

 

Θεραπεία

 

Η θεραπεία μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές, όπως κρυοθεραπεία, χημικό πήλιγκ ή λέιζερ, ενώ για τις πιο επιφανειακές πανάδες με τη χρήση λευκαντικών κρεμών.

Οι λευκαντικές κρέμες περιέχουν συστατικά που αναστέλλουν τη σύνθεση του ενζύμου της μελανίνης και μειώνουν την εναπόθεση μελανίνης στα κύτταρα της επιδερμίδας.

Οι κρέμες αυτές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το δέρμα είναι μαυρισμένο ή υπάρχει έντονη έκθεση στον ήλιο γιατί μπορεί να προκαλέσει δυσανάλογο αποχρωματισμό δέρματος. Πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, ενώ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται το καλοκαίρι. Η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη όλο το χρόνο.

Η καλύτερη θεραπεία για τις πανάδες είναι η πρόληψη.

Αποφεύγουμε την υπερέκθεση στον ήλιο, και χρησιμοποιούμε πάντα το κατάλληλο αντιηλιακό για το δέρμα μας.