Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου Close minicart icon Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Αναζήτηση Close search

Προβιοτικά: Τι είναι και πως βοηθάνε

Προβιοτικά: Τι είναι και πως βοηθάνε
Τα προβιοτικά είναι ο σύμμαχός μας για την υγεία του εντέρου. 

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ζωντανούς οργανισμούς (βακτήρια) και ζυμομύκητες. Οι μικροοργανισμοί αυτοί βρίσκονται φυσιολογικά και στο έντερό μας, και ωφελούν τον οργανισμό μας – ειδικά το πεπτικό σύστημα. Τα προβιοτικά που λαμβάνουμε μέσω συμπληρωμάτων ή τροφίμων είναι αντίστοιχα με αυτά που βρίσκονται στο έντερό μας και, επί της ουσίας, ενισχύουν αυτά του εντέρου. Προάγουν την υγεία και είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Τα φιλικά προς τον οργανισμό μας μικρόβια αυτά, ωφελούν ποικιλοτρόπως την καλή λειτουργία του οργανισμού και προλαμβάνουν την εμφάνιση διάφορων παθήσεων. Έτσι, εξάλλου προκύπτει και η ονομασία τους με τη σύνθεση των «προ» και «βίου». Υποδηλώνεται η ιδιότητά τους να βοηθάνε την υγεία, να λειτουργούν υπέρ της ζωής.


Τα προβιοτικά, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκονται στο έντερο και είναι ένα μέρος της φυσιολογικής μικροχλωρίδας της περιοχής. Εξισορροπούν τα βακτήρια του εντέρου, για αυτό και είναι τόσο ωφέλιμα για την υγεία. Η ισορροπία αυτών μπορεί να διαταραχθεί για διάφορους λόγους, όπως είναι για παράδειγμα κάποιες παθήσεις, η κακή διατροφή, το άγχος, διάφορα φάρμακα κ.α. Τα πιο συνηθισμένα στελέχη προβιοτικών είναι τα lactobacilli και τα bifidobacteria, π.χ. Lactobacillus casei, Bifidobacterium infantis.

Πότε παίρνουμε προβιοτικά;

Έχει περιγραφεί η μεγαλύτερη απόδειξη της αποτελεσματικότητας των προβιοτικών για τη θεραπεία της οξείας μολυσματικής διάρροιας, ιδιαίτερα στα παιδιά. Τα προβιοτικά συμπληρώματα ωφελούν επίσης τους ηλικιωμένους. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν γερνάμε, υπάρχει μια μείωση της μικροβιακής ποικιλομορφίας, μειώνοντας την παρουσία ευεργετικών μικροοργανισμών. Ωστόσο, άλλες ομάδες μπορούν επίσης να ωφεληθούν, όπως εκείνες με εντερική δυσβολία. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε άτομα που πάσχουν από:

- Παχυσαρκία
- Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2
- Μεταβολικό σύνδρομο
- Συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (SLE)
- Ρευματοειδή αρθρίτιδα
- Σύνδρομο βακτηριακής υπερανάπτυξης
- Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
- Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
- Κοιλιοκάκη

Πως διαλέγουμε τα σωστά προβιοτικά;

Για να διασφαλιστεί ότι τα προβιοτικά στελέχη που χορηγούνται από του στόματος ασκούν τα ευεργετικά τους αποτελέσματα, πρέπει να αντέχουν, μεταξύ άλλων, τις περιβαλλοντικές συνθήκες του πεπτικού σωλήνα και τη μικροβιοκτόνο επίδραση του σάλιου, του γαστρικού οξέος, της χολής και του παγκρέατος. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η σύνθεση διαφόρων εκκρίσεων, ο χρόνος γαστρικής εκκένωσης ή η εντερική κινητικότητα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του ατόμου.

Επίσης, είναι σημαντικό να επιλέξετε τα στελέχη των μικροοργανισμών ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας, επειδή όσο περισσότερη ποικιλία διαφορετικών στελεχών υπάρχει, τόσο το καλύτερο. Επομένως, τα προβιοτικά που περιέχουν πολλά διαφορετικά στελέχη είναι καλύτερα. Για αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνετε προβιοτικά υπό την παρακολούθηση ιατρού ή να συμβουλεύεστε το φαρμακοποιό σας για περισσότερες λεπτομέρειες ή για διάφορα σκευάσματα.

Prev
Top Seller
Top Seller
15 Smilies
19.10€
Top Seller
Top Seller
Top Seller
Top Seller
9 Smilies
11.75€
Next

Σε ποια τρόφιμα υπάρχουν προβιοτικά;

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα, τα οποία είναι αρκετά πλούσια σε προβιοτικά. Αναφερόμαστε στα εξής:


1. Γιαούρτι

Είναι πλούσιο σε προβιοτικά, καθώς παράγεται από τη ζύμωση του γάλακτος με οξυγαλακτικά βακτήρια. Υψηλότερη περιεκτiκότητα σε προβιοτικά έχουν τα πρόβεια και κατσικίσια γιαούρτια που καταναλώνονται με την πέτσα.


2. Κεφίρ

Αποτελεί καλύτερη πηγή προβιοτικών ακόμα και από το γιαούρτι. Οι μικροοργανισμοί που περιέχει μπορούν να βελτιώσουν την πέψη και να ενισχύσουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. 


3. Ξινόγαλα

Περιέχει αρκετά προβιοτικά. Η κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία του εντέρου.


4. Τυρί

Δεν περιέχουν όλα τα τυριά προβιοτικά. Ωστόσο, προβιοτικά περιέχονται σε μαλακά τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση.


5. Τουρσί

Προκειμένου να γίνουν τα λαχανικά τουρσί τοποθετούνται είτε σε άλμη είτε σε ξίδι. Μέσω αυτής της διαδικασίας αναπτύσσονται ωφέλιμοι μικροοργανισμοί. Το ξινολάχανο, οι πίκλες και τα λαχανικά τουρσί περιέχουν αρκετά προβιοτικά, που είναι ωφέλιμα για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.


6. Ελιές

Αποτελούν καλή πηγή προβιοτικών, ενώ ταυτόχρονα περιέχουν και καλά λιπαρά.


7. Miso

Προέρχεται από φασόλια σόγιας και είναι ένα προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση. Η διαδικασία παρασκευής του έχει σαν αποτέλεσμα να περιέχει αρκετά προβιοτικά.


8. Τσάι kombucha

Είναι πλούσιο σε προβιοτικά και έχει υψηλή αντιοξειδωτική δράση. 

⇒ Σε μια ισορροπημένη διατροφή η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά μπορεί να βοηθήσει την πέψη και να μειώσει την αίσθηση πρηξίματος ή φουσκώματος.

Αποποίηση ευθύνης
Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.